Uniunea Europeană a decis deconectarea unui număr de bănci și instituții financiare din Rusia de la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Această deconectare va afecta, conform estimărilor, 70% din economia Rusiei.

Analiștii prevăd accelerarea unei treceri către sistemul alternativ de plăți „MIR” sau accelerarea instrumentelor de schimb direct cu China, acestea fiind în funcțiune de mai mulți ani.

Ceea ce declarațiile reprezentanților europeni au ținut să evidențieze, aspect regăsit și în declarațiile Directorului de Comunicare al Casei Albe, Jennifer Psaki, este că plățile către Gazprom trebuie să continue, iar furnizarea de gaz și de petrol dinspre Rusia nu trebuie să se oprească.

Odată cu începerea ostilităților, prețul gazelor naturale a crescut simțitor, odată cu consumul din surse rusești. Vineri, în prima zi de după atacul rus, cantitatea de gaz care a tranzitat conductele din Ucraina către vestul Europei a crescut cu 40%.

În plus, Uniunea Europeană își acoperă peste 40% din consum din surse rusești.

Germania, motorul economic al UE, depinde de Rusia pentru furnizarea a 50% din consumul intern. Iar aici vorbim preponderent de consumul industrial.

Rămâne de văzut dacă Rusia acceptă acest tip de sancțiuni parțiale și care va fi reacția ei la sancțiunile economice impuse de comunitatea internațională.

Tell Us What You Think
1Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry