Tort din morcovi cu cremă de cocos

Cui nu ii place un tort cremos si aromat care sa transforme in sarbatoare orice masa?! Iar, daca acest deliciu nu contine zahar,  atunci cu siguranta putem vorbi despre un desert care ne bucura atat sufletul, cat si corpul.

Dar oare de ce este atat de blamat zaharul?

Deoarece este un carbohidrat simplu, fara nutrienti (contine doar calorii), procesat foarte repede de organism care produce prea multa insulina (ceea ce scade glicemia), determinand corpul sa ceara si mai mult zahar. Si astfel apar ingrasarea, diabetul, problemele dentare, bolile cardiovasculare sau de rinichi.

Organizatia Mondiala a Sanatatii ne sfatuieste sa nu depasim 5-10 g de zahar zilnic (aprox 2 lingurite), ceea ce reprezinta o adevarata provocare daca luam in calcul faptul ca zaharul este adaugat in aproape toate produsele procesate.

In plus, noi suntem programati sa iubim gustul dulce care declanseaza in creier eliberarea de dopamina si serotonina, hormoni care ne stimuleaza centrul recompensei din creier.

Insa, cu multa vointa si putin exercitiu, putem reduce sau chiar elimina consumul de zahar, pe care il putem inlocui cu alte alimente dulci cum ar fi fructele si legumele dulci (proaspete sau uscate – surse foarte bune de fibre si vitamine),  siropul de artar (care contine antioxidanti si minerale),  mierea (sursa de nutrienti de pret, antioxidanti, agenti antiinflamatori, antivirali si antibacterieni),  stevia (cu 0 calorii si 0 carbohidrati) sau  zaharul de cocos (contine tiamina, fierul, cuprul, zincul, potasiul, calciul si inulina – un carbohidrat care actioneaza precum un prebiotic benefic pentru sanatatea intestinala).

Pentru tortul de astazi eu am folosit curmale (pentru blat) si miere (pentru crema).

 Ingrediente blat:
100g faina integrala
50g faina de soia
¾ lingurita bicarbonate
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
1 ½ lingurita scortisoara
½ lingurita nucsoara
10 g ghimbir ras pe razatoarea mica
1 lingurita coaja de portocala (proaspata sau confiata)
½ cana pasta de curmale (aprox 100g curmalele hidratate timp de 4-5 ore sunt mixate cu blenderul cu 2-3 linguri de apa pana devin o pasta omogena)
120g morcov ras pe razatoarea mare
½ lingura ulei de cocos
100 ml lapte vegetal (eu am folosit de ovaz)
50 g de nuca tocata (hidratata timp de 8-12 ore)
2 linguri zeama de lamaie

 Mod de preparare blat:
1.Amestecam intr-un bol incapator ingredientele uscate: faina, bicarbonatul si praful de copt (stinse ci zeama de lamaie) si toate condimentele.
2. Adaugam treptat restul ingredientelor: pasta de curmale, morcovii, laptele, uleiul de cocos, coaja de portocala si restul de zeama de lamiae si amestecam totul pana se omogenizeaza.
3. Compozitia obtinuta am copt-o intr-o tava rotunda, tapetata cu hartie de copt unsa cu ulei de cocos, in cuptorul preincalzit, la 170 grade, timp de 45 de minute (testam cu scobitoarea).
4. Lasam tava sa se raceasca in cuptor, iar apoi scoatem tortul din tava.
5. Cand blatul s-a racit, adaugam crema si lasam tortul in frigider cateva ore (preferabil peste noapte) inainte de a il savura.

 Ingrediente crema de cocos:
2 cutii lapte de cocos

Tip: puteti inlocui 1 cutie lapte de cocos cu ¾ cana de caju hidratat minimum 4 ore si mixat cu blenderul pana devine o pasta omogena si cremoasa

1 lingura zeama de lamiae
1 lingura de miere
2 lingurite coaja de portocala (proasptata sau confiata)

 Mod de preparare crema de cocos
1.Lasam laptele de cocos in frigider peste noapte, timp in care crema de cocos se separa de apa.
2. Mixam toate ingredientele pana obtinem o crema spumoasa.
3. Daca am folosit caju in loc de1 conserva de cocos, lasam crema in frigider timp de 1-2 ore pentru a se intari inainte de a o pune pe tort.

Calcul caloric per felie (150g):
Kcal: 464.7
Proteine: 7.74g
Lipide: 27.1g
Carbohidrati: 42.2g
Fibre: 3.92g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment