Trufe vegane din ciocolata

Uneori, o trufa de ciocolata, cremoasa, care se topeste incet in gura si ne inunda corpul cu senzatii de bucurie, este suficienta pentru a ne binedispune si a ne infrumuseta o dupa-masa rece de iarna. Sau….mai multe trufe.

Responsabile pentru acest efect sunt cele doua ingrediente de baza ale acestor bobite micute si gustoase: cacaoa si untul de cacao.

Pretuita inca de pe vremea aztecilor datorita proprietatilor sale afrodisiace, antioxidante si a gustului minunat,  cacaoa este bogata in minerale (calciu, crom, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier), vitamine (complexul B – B1, B2, B3, B6, B9 -, C si E), flavonoide (compusi derivati din plante cu rol antioxidant), proteine, grasimi si carbohidrati.

 Untul de cacao care se obtine din boabele de cacao curatate, lasate la fermentat (in frunze de bananier), apoi coapte, presate si rasnite (dupa ce le-au fost indepartate cojile). Produsul astfel obtinut are un continut ridicat de grasimi saturate (34,5% acid oleic (omega 9), 34,5% acid stearic, 26% acid palmitic, 3,2% acid linoleic (omega 6), 1% acid arahidonic, 0,3% acid palmitoleic), dar si de triptofan, antioxidanți, minerale (calciu, magneziu, zinc, potasiu) si vitamine (E și K).

Ambele contin feniletilamina, triptofan si dopamina, cu efect pozitiv  asupra chimiei creierului nostru, dandu-ne o stare de euforie, similara cu indragostirea , ne sporesc rezistenta la stres si puterea de concentrare.

In plus, boabele de cacao sunt singura sursa naturală anandamida, cunoscuta si ca hormonul fericirii , fiind secretat de creier, atunci cand ne simţim excelent.

Pe langa crearea unei viziuni pozitive asupra vietii, aceste doua ingrediente sunt si un aliat de baza pentru pieliea si parul nostru , pe care le mentin hidratate, sanatoase si frumoase. Untul de cacao, aplicat pe piele si par, stimuleaza productia de colagen, estompeaza ridurile si cicatricile, calmeaza iritatiile, asigura unu bronz uniform si ne protejeaza impotriva soarelui si a vantului.

Astazi am ales sa combin ambele ingrediente pentru a face niste trufe delicioase si cremoase, care mi-au dat o stare de super bine.

 Ingrediente (pentru aproximativ 14 trufe):
3 linguri unt de cacao
2 linguri de cacao
1 lingura pasta de curmale (reteta)

2 linguri sirop de artar
2 lingurite coaja de portocala
2 linguri faina de migdale
1 lingura faina de ovaz

 Mod de preparare:
1. Topim uleiul in bain-marie pana devine lichid.
2. Amestecam uleiul lichid cu cacaoa, pasta de curmale, siropul de artar si coaja de portocala pana obtinem un amestec omogen.
3. Adaugam faina de migdale si pe cea de ovaz si continuam sa amestecam pana incorporam toate ingredientele.
4. Formam bilute cu ajutorul palmelor si le lasam sa se raceasca in frigider timp de minimum 10 minute.

Calcul caloric per portie de 2 trufe (30g):
Kcal: 129
Proteine: 4.13g
Lipide: 8.64g
Carbohidrati: 11.27g
Fibre:3.16g

Sânziana Mițurca

Caoch de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry