Turismul în pandemie

Izbucnirea mondiala a noului coronavirusului a schimbat radical dinamica lumii. Dacă totul se mișca cu un ritm amețitor, începând cu sfârșitul lunii Ianuarie 2020, TOTUL S-A OPRIT iar dintre toate sectoarele economice majore, turismul a fost cel mai grav afectat, aici totul s-a oprit la propriu!

Pandemia COVID – 19 a determinat toate destinațiile din întreaga lume sa introducă restricții asupra călătoriilor internaționale, aceste restricții fiind dintre cele mai severe din istorie. Rezultatele ultimei analize OMT (Organizația Mondiala a Turismului) privind restricțiile de deplasare, ne dezvăluie că, din 217 destinații la nivel mondial: 

 • 45% și-au închis total sau parțial granițele pentru turiști
 • 30% au suspendat total sau parțial zborurile internaționale
 • 18% au interzis intrarea pentru pasagerii din anumite țări
 • 7% aplică diferite măsuri, cum ar fi carantina sau autoizolarea timp de 14 zile

 Având in vedere situația critică din sectorul turistic, colaborarea dintre OMT (Organizația Mondiala a Turismului), OMS (Organizația Mondiala a Sănătății) si  Guvernele statelor a dus la aplicarea unor măsuri ce au ca scop diminuarea riscului de infecție cu noul virus și  soluționarea problemelor de lichiditate pentru agenții de turism, hoteluri, companii aeriene dar în același timp au ca intenție de baza protejarea turiștilor. Pe plan mondial aceste masuri sunt:

 • Anularea călătoriei cu rambursare completă, cu limite totuși și doar acolo unde acest lucru este posibil. Aceasta măsură este aplicabilă în principal serviciilor turistice individuale: bilete avion și cazări.
 • Rebooking-ul sau amânarea sejurului pentru perioada următoare a anului în curs (când situația o va permite) sau până anul viitor 2021.
 • Acordarea unui voucher de vacanta cu valabilitate de 6 luni până la 18 luni, ce poate fi folosit pentru orice altă vacanță oferită de operatorul turistic ce a emis voucherul

Măsurile luate sunt particularizate pentru fiecare turist in parte. Furnizorii de servicii turistice au fost nevoiți sa găsească soluții optime și să se pună de acord în implementarea măsurilor menționate, ținându-se cont de interesul final al turistului, acesta bucurându-se la un moment dat de vacanță, evitând cheltuieli suplimentare. 

La puțin peste 2 luni de la primele cazuri de coronavirus confirmate și în România încă se resimt din plin consecințele pandemiei. Toate activitățile și domeniile sunt grav afectate, însă turismul este cel mai lovit, impactul fiind unul brusc și de neimaginat. 

Dacă în alte țări au fost luate măsuri prin infuzare cu bani către operatorii în turism, astfel încât să fie posibilă „supraviețuirea” în această perioadă și pentru a facilita restituirea costurilor către turiști, la noi în țară nu poate fi vorba de așa ceva, deocamdată! Exceptând emiterea certificatelor de urgență, măsurile de șomaj tehnic și plata impozitelor amânate, Guvernul nu a luat nici o măsură concretă pentru a sprijini real industria turismului grav afectată.  În aceste circumstanțe, agențiile de turism sunt nevoite sa gestioneze întreaga situație cât și activitățile adiacente din resurse proprii. 

La nivel național măsurile de prevenție a răspândirii infecției cu coronavirusul COVID-19 coincid cu cele la nivel mondial. 

Astfel:

 • Pentru zborurile anulate – companiile aeriene oferă varianta de rebooking gratuit, voucher valabil 12 luni, pentru orice destinație operată de compania aeriană în cauză sau rambursarea în contul agenției/turistului.
 • Serviciile de cazare anulate – hotelierii recomandă schimbarea perioadei de cazare însă, acolo unde s-a putut au fost solicitate rambursări.
 • Chartere anulate – Cele mai recomandate masuri sunt amânarea sejurului pentru când se va putea călători în siguranța sau acordarea unui voucher de vacanță cu valabilitate între 6 – 18 luni.
 • Evenimente culturale și turistice anulate – reprogramare în funcție de evoluția situației.

Trecând deja câteva luni bune de când China, copleșită de gravitatea situației scăpate de sub control, a făcut publice primele informații referitoare la noul virus și aproximativ 3 luni de când coronavirusul Covid-19 a făcut primele victime în Europa, unele țări își exprimă poziția optimistă privind călătoriile, astfel previziunile pentru unele dintre cele mai solicitate destinații din afara țării par a fi încurajatoare:

 • Grecia anunța și ea o ușoară relaxare începând cu data de 01 iunie prin redeschiderea hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor iar ca și măsură pentru rezervările anulate din cauza pandemiei coronavirusului, Ministerul Turismului elen a anunțat un nou regulament, ce permite operatorilor de turism să ofere turiștilor vouchere de vacanță cu valabilitate de 18 luni, în locul rambursărilor în numerar.
 • Grecia insulară – se preconizează că primele chartere vor pleca spre insule la începutul lunii iulie
 • Ministerul Turismului din Israel anunță o relaxare a măsurilor în ceea ce privește călătoriile în interiorul statului începând cu data de 3 mai. Acesta este un prim pas spre relansarea turismului internațional. Se vor deschide mai întâi unitățile de cazare in regim Bed&Breakfast si așa-numitele “Zimmer”, un tip de cazare specific zonei rurale israeliene, o idee mai mici ca și dimensiuni decât B&B, dar de multe ori mai luxoase și care conferă mai multă intimitate și confort turiștilor, majoritatea aflând-se în zona Deșertului Negev și a Marii Galileei.
 • În Bulgaria până pe 13 mai este declarată stare de urgență și încă nu se știe dacă se va prelungi sau nu, însă majoritatea hotelurilor de pe litoralul bulgăresc au transmis către agențiile de turism informații despre modificarea politicii, condițiilor sau a datei de deschidere.
 • Cu măsuri de securitate foarte stricte, Turcia – zona Antalya așteaptă timid turiștii începând cu sfârșitul lunii iunie – început de iulie.
 • Italia și Spania, țările cele mai afectate, au rețineri în a relansarea turismul prea curând, restricțiile în ceea ce privește călătoriile de grup vor fi menținute până spre sfârșitul anului, poate chiar până în luna martie 2021. Daca se va decide totuși relaxarea măsurilor, acest lucru ar putea coincide cu toamna acestui an, fiind premise călătorii individuale și de tip city break. 
 • Sicilia se gândește să pună la punct un plan de renaștere a turismului post-coronavirus. Una dintre posibilele măsuri fiind subvenționarea parțială de către stat a biletelor de avion și a cheltuielilor de cazare precum și oferirea gratuită a biletelor de intrare la muzee/situri arheologice.
 • Federația Egipteana de turism a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că a elaborat un plan de funcționare a unităților de turism și că dacă situația o va permite, se va propune o revenire a turismului treptată, in siguranță, spre finalul anului.

Pe baza măsurilor aplicate și a evoluției cazurilor de noi infecții dar având în vedere poziția optimistă a unor state, turismul va reporni chiar dacă până la sfârșitul anului și probabil până în primăvara anului viitor această relansare va fi una timidă.

Pe fondul unei atitudini profesionale, umanitare și de înțelegere reciprocă, operatorii de turism, fie că este vorba de agenții, unități de cazare, companii aeriene, restaurante/cafenele, organizatori de evenimente au ca scop, în această perioadă, menținerea și consolidarea relației cu turiștii, realizând că, acum mai mult decât oricând este nevoie de transparență și comunicare,  conexiune și empatie. În același timp și atitudinea turiștilor se va schimba, aceștia călătorind mai responsabil și conștient, alegând experiențe personale și nu turism de masă. Călătorii vor dori sa cunoască destinațiile așa cum nu au făcut-o până acum și vor fi orientați mai mult către turismul cu tematică: turism gastronomic combinat cu degustarea de vinuri, retreat-uri de yoga, turism de relaxare în locații inedite, etc. Din dorința de a se conecta cu natura, cu atmosfera locului, cu localnicii și din plăcerea de a căuta să afle povești mai puțin știute, turiștii vor alege să-și petreacă vacanțele în regiuni mai puțin promovate, vor alege zonele rurale sau vor tinde către un turism de weekend alegând o locație situată într-un cadru natural de vis. 

Pe plan local principala destinație de vacanță va fi România și se va opta în mod special pentru un turism de weekend, fie că este vorba de litoral, stațiuni montane sau city break-uri. Într-un procent mai mic, cel puțin până în primăvara anului 2021 și dacă situația o va permite, turiștii vor alege ca și destinații: Grecia insulară, Antalya, Cipru, Croația, Bulgaria, în mare parte alegând transportul individual iar ca și unități de cazare, vor prefera pensiunile, vilele, boutique hotelurile evitând hotelurile foarte mari.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în turism

https://www.aetherholidays.com
Tell Us What You Think
12Like7Love3Haha2Wow1Sad4Angry