Turismul așa cum îl simt eu

Exista acele grupuri pe Facebook, aparute ‘’in cinstea’’ pandemiei (ma intreb ce se va intampla cu ele dupa ce toate restrictiile vor fi ridicate): What you see from your window si varianta autohtona Ce vezi de la geamul tau. 

Aceste grupuri sunt adevarate surse de inspiratie: idei de amenajare gradini sau terase, idei pentru fotografi si pentru tot felul de artisti plastici (chiar am vazut la un moment dat picturi postate de un artist roman inspirat fiind de imaginile din # What you see from your window), idei de petrecere a timpului in carantina dar mai ales idei de vacanta (am facut un bucket list pe care am sa vi-l impartasesc intr-un articol viitor). 

Pandemia  are si partile ei bune, doar sa fim receptivi iar cand vine vorba de vacante, acum mai mult decat oricand constientizez importanta calatoriilor, orice noua vacanta inseamna mult mai mult decat un check-in pe aeroport, decat o nevoie de‘’n’’ like-ri pentru o postare sau decat o dorinta superficiala de a mai bifa o locatie.

Observ ca prin aceste grupuri, se transmite nevoia umana  de conectare si interconectare, placerea de a impartasi cu ceilalti experiente noi si senzatii diferite iar in turism nu cumva despre asta este vorba? In opinia mea, turismul reprezinta defapt o fluidizare a schimbului de experiente dintre oameni din diferite colturi ale lumii sau un liant intre obiceiuri si atitudini diferite, pe scurt turismul asa cum il simt eu creaza legaturi, legaturi intre oameni si locuri.

Inaintea coronavirusului aveam liber la miscare, conectarea era fizica iar interconectarea era senzoriala, acum totul s-a mutat online, cu totii calatorim in Lume virtual si acest lucru ne tine optimisti ca la un moment dat ne vom relua hoinareala fizica.

Imi amintesc perioada de dinaintea crizei, totul o luase razna, totul era intr-o miscare continua si stuatia putea scapa usor de subcontrol iar pentru a detine controlul, tinzi sa devii  superficial fie ca-ti place sau nu, te lasi intrat in hora, pana cand totul s-a oprit si nu a mai existat miscare de nici un fel. 

Stiu ca atunci cand totul va reporni, vom calatori cu timp si suflet, ne vom bucura de vacante constient si prezent si vom alege acele vacante care ni se potrivesc si nu pe acelea care sunt in trend! Turismul este despre starea de bine mentala si sufleteasca umana. Mintea are nevoie s-o umbli in lume, sa se hraneasca cu povesti despre Fontana di Trevi, Colosseum, Piramide sau Turnul Eifflel iar sufletul vrea odihna pe-o plaja insorita din Grecia sau pe-o pajiste instinsa de la Moeciu. Turismul este calea frumoasa prin care un om isi reincarca bateriile, in vacante acesta se detaseaza de taskurile profesionale, de rutina zilnica si devine liber sa se relaxeze!

Acum cateva luni, cei mai multi dintre noi cautam ofertele cele mai avantajoase din punct de vedere financiar, insa dupa ce granitele vor fi redeschise, ne vom orienta spre experiente inedite si de calitate. 

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
6Like4Love0Haha0Wow0Sad0Angry

1 Comment