Un an nou… un nou început

„Dintre toate dorurile acestui an, dorul de călătorii este cu siguranță în top!” – cu acest citat am încheiat ultimul articol din anul ce abia s-a sfârșit. Sper ca acest an să ne ofere posibilitatea călătoriilor relaxate!
A fost un an 2020 de neuitat. A trecut și sperăm într-un an 2021 la fel de neuitat însă în sens diferit, ne dorim ca acest an să echilibreze frumos anul ce a trecut: teama să fie contrabalansată de curaj, incertitudinea de certitudine sau măcar  de un soi de ‘’așezare ‘’ a lucrurilor urmare adaptării noii realități iar restricțiile  de orice fel să fie transformate în posibilitatea de exprimare și manifestare în cel mai frumos și creativ mod posibil!

Bineînțeles că mai mult decât oricând ne dorim să explorăm lumea relaxați și în siguranță.

După un an plin de incertitudine și restricții în care umanitatea a fost afectată pe toate planurile, este normal și natural ca acum, la început de an să avem speranțe că circumstanțele vor fi mai prielnice și prietenoase desfășurării noastre atât pe plan personal cât și pe plan profesional dar și social.

Grav afectată industria, turismului are cele mai mari speranțe că acest an va fi unul al redobândirii libertății conștiente în ceea ce privește călătoriile.

Dacă vom ști să prioritizăm, eu zic că va fi un an valoros, prin implicare vom reuși să ne evidențiem creația, indiferent de domeniu.

Vom alege vacanțe care să însemne cu adevărat ceva pentru noi și care să merite efortul deplasării, defapt când ne vom referi la vacanțe, vom vorbi despre ’’experiențe’’, vom cauta experiențele cele mai apropiate nevoilor noastre și probabil că vom renunța la a mai merge de ‘’n’’ ori în aceeași locație/ destinație doar pentru că grupul nostru de prieteni o face.

Mai avem până scăpam cu adevărat de virus, asta înseamnă că incă există restricții de călătorie. Aproape toate țările europene solicită testul negativ și carantina, inclusiv România are o Listă galbenă lungă recent actualizată și aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Această listă include țările de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din aceste țări.

Lista galbenă ce a intrat în vigoare de pe 09.01.2021 se regăsește mai jos:

Persoanele ce vin din țările galbene trebuie să intre în carantina timp de 14 zile dar carantina poate fi redusă la 10 zile dacă după ziua a 8a se face test PCR cu rezultat negativ.

Atenție, carantina nu este impusă dacă șederea în România este sub 72 ore și prezintă test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 ore înainte de a intra în țară.

Chiar și țările latino-americane au impus ca și condiție de călătorie testul negativ sau carantina iar pe teritoriu SUA este încă Stare de Urgență cu măsuri de restricție prelungite pîână pe 31 Martie 2021.
Multe dintre țările asiatice au încă granițele închise pentru turiștii străini (de exemplu Filipine, Japonia, Malaysia, Thailanda), majortatea cer testul negativ sau carantina.

În ciuda acestor restricții, se intrevede totuși o ușoară îmbunătățire a frecvenței călătoriilor, lumea începe ușor-ușor să părăsească granițele propriei țări în scop de relaxare sau evadare din cotidian. Încă din ultimile luni ale anului 2020 și mai ales acum la început de an se observă nevoia de concediu departe de casă iar destinațiile care au reușit să satisfacă nevoile turiștilor în aceste luni sunt: Egipt, Dubai, Zanzibar, Maldive. Cred că și în primele 3 luni ale anului cererea mare va fi tot pe aceste destinații.

Pe plan local au fost foarte solicitate și apreciate acele locații cosy, izolate în sânul naturii cu atmosferă intimă ce oferă starea de confort și siguranță ca acasă.


Pe lângă aceste locații de recreere, în ceea ce privește turismul autohnon prevăd o nouă atitudine, turiștii vor cauta din ce în ce mai mult experiențele care să-i încarce emotional, mental și fizic: weekendurile la SPA, pachete de detoxifiere și wellness, bootcampurile de aventură în natură, retreaturile de yoga și chiar pachete atractive de tipul work remote pentru cei ce vor să lucreze dintr-un birou… în liniștea naturii!

Dacă ar fi să asociez cuvinte pereche anului nou, ce imi vine instantaneu în minte ar fi: prioritizare – implicare iar dacă ar fi să asociez un singur cuvant industriei turistice pentru anul 2021, clar acesta ar fi sustenabilitate! Pentru că în această direcție ar trebui să se îndrepte turismul, ar trebui implementate și promvate programe, activități pentru un turism sustenabil și de durată!

În încheiere îl citez pe Bruce Poon Tip, fondatorul G Adventures și autorul cărții Unlearn: The Year the Earth Stood Still, carte în format pdf pe care o poți descărca gratuit de aici: https://unlearn.travel care spune: ‘’ … nu doar că vom călători din nou, ci o vom face mai bine! Călătoriile pot fi cea mai mare resursă de stare de bine pe care a avut-o vreodată lumea!‘’

Să avem un an frumos!

Mă poți găsi și aici.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
0Like2Love0Haha0Wow0Sad0Angry