Un motiv spumos pentru a nu arunca apa în care a fiert năutul

Un mousse de ciocolata spumos si aerat…fara clasicul albus batut spuma?!  Chiar se poate!!! 

Si surpriza cea mai mare a fost ingredientul pe care l-am folosit pentru a inlocui albusurile din ou: apa de la nautul fiert  pentru hummus cunoscut si sub numele de aquafaba (aqua = apa, faba = bob).

Descoperita de bucatarul francez Joël Roessel care cauta alternative pentru ou, si facuta celebra de Goose Wohlt, un inginer de origine americana, care a postat descoperirea pe Facebook in 2015, aquafaba reprezinta apa rezultata din fierberea ori lichidul din conservele leguminoaselor (naut, fasole, etc).

Lichidul ar trebui sa fie vascos – gelatinos (daca nu, mai poate fi fiert pana la consistenta potrivita) si poate fi folosit in retete precum maioneza, unt, branza si crema de unt vegane, clatite americane, bezele, Pavlova, macarons, glazura pentru biscuiti, mousse de ciocolata sau inghetata.

Din punct de vedere nutritiv, inca nu avem foarte multe informatii despre acest aliment (fiind relativ nou descoperit), insa se stie ca are intre 3 si 5 calorii/ lingura, nu contine gluten si seamana la consistenta cu oul. Un ou poate fi inlocuit de trei linguri de aquafaba.

Pentru o spuma reusita, aquafaba trebuie racita bine inainte si “batuta” cu ajutorul unui mixer.

Eu am folosit-o pentru un mousse de ciocolata delicios.

Reteta pentru mousse de ciocolata:

 Ingrediente:

3/4 cana aquafaba

1 lingurita de zeama de lamaie

1 lingurita extract de vanilie

2 lingurite de miere

1/4 cana unt de cacao

1/2 cana pudra de cacao

un praf de sare

Mod de preparare:

1. “Batem” aquafaba racita bine in prealabil (4 ore in frigider) cu un mixer, pana se transforma in spuma.

2. Adaugam zeama de lamaie si mai batem aproximativ 5 minute. Ar trebui sa fie suficient de tare incat sa nu cada din castron daca il intoarcem cu capul in jos.

3. Adaugam vanilia si mai batem 2-4 minute.

Tip: Incercati sa nu “bateti” prea mult aquafaba ca sa nu se lase. O durata ideala ar fi intre 9-11 minute.

4. Intr-un bol separat punem untul de cacao, pudra de cacao, sarea si le topim in bain-marie (bolul este pus peste un alt vas/oala in care fierbe apa, dar fara a atinge apa, si se amesteca pana se omogenizeaza ingredientele).

5. Adaugam mierea.

6. Turnam amestecul in aquafaba si amestecam cu mixerul la viteza mica timp de 10 secunde (mai mult va distruge spuma). 7. Continuam amestecarea cu ajutorul unei spatule din silicon pana incorporam toata compozitia si obtinem o spuma omogena.

8. Racim mousse-ul de ciocolata 1 ora inainte de a-l consuma.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 128

Proteine: 2g

Lipide: 1.2g

Carbohidrati: 32g

Fibre:2.4g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry