Unde putem călători în această vară?

Unde putem călători în această vară? Se pare că această întrebare este în mintea tuturor.
În acest moment, regulile sunt simple: majoritatea țărilor nu permit călătoriile neesențiale iar cei care o vor face vor trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR anti covid-19 sau/și să rămînă în carantină pentru cel puțin 7 zile fie la dus, fie la revenirea în țară. Singurele destinații deschise turismului și care au fost luate cu asalt decălători în această perioadă au fost: Egipt, Zanzibar, Rep. Dominicană, Maldive și Dubai (până să intre pe ’’lista galbenă’’.
Dacă urmărim atitudinea țărilor lumii în combaterea răspândirii noului coronavirus, dacă ne documentăm asupra evoluției acestui Sarscov2 și dacă luăm în calcul istoricul în ceea ce privește deschiderea granițelor în fața turismului pe vreme de pandemie (sezonul estival 2020), ne putem creiona un scenariu ce poate părea destul de aproape de realitate, mai ales că avem ca și promotori marii touroperatori ce încurajează sejururile în siguranță și în cunoștință de cauză.

GRECIA

Avem toate motivele să credem că statul Elen va fi printre primele ce va redeschide granițele pentru turiști, mai ales ca Harry Theoharis a declarat că Grecia se va redeschide turismului pe14 Mai!
 Vara trecută, Grecia a fost una dintre primele destinații ce s-au redeschis turismului, în același timp putem spune că țara elenă a fost pionier în testarea călătorilor la sosire decât în carantinarea obligatorie.
Mai mult, prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis a fost primul lider European ce a solicitat un certificat de vaccin pentru aliminarea carantinei și a testării celor ce sosesc în Grecia.
Un alt demers în favoarea turismului făcut de Guvernul Elen a fost oficializarea acordului cu Israel astfel încât pesoanele vaccinate pot călători liber între cele două țări. Până la 01 Aprilie 2021 Cipru dorește să I se alăture acestui acord.
Procesul de vaccinare al Greciei este unul digitalizat și se desfășoară mai repede decât poate se credea, țara având o experiență privind controlul răspândirii virusului covid-19 mai bună decât alte țări europene.
Așa că… minunata Grecie va fi printre preferatele acestei veri!


TURCIA

Turcia face eforturi pentru a permite turismului estival să se desfășoare în siguranță și la o scară cât mai largă. Președintele Federașiei Hotelierilor din Turcia, Sururi Corabatir a declarat că, Sectorul turistic al Turciei speră să aducă 25 de milioane de vizitatori sezonul 2021, bazându-se și pe vaccinurile împotriva coronavirusului ce cresc speranțele unui an mai bun chiar dacă surse din indurstria turismului spun că va dura cel pușin 2 ani până când nivelul turismului va ajunge la cel anterior pandemiei.
Optimismul privind turismul în această vară în Turcia se datorează și afirmației lui Taleb Rifau, secretar general al Wolrd Tourism Forum Insititute, ce declară că Turcia gestionează foarte bine răspîndirea noului virus și dacă va continua să inspire încredere prin sporirea măsurilor de protecție, aceasta ar putea atinge nivelul anterior anului 2020 chiar înainte de sfârșitul anului 2021.
Datorită măsurilor bine implementate pe aeroporturi, programelor cu certificate de siguranță a turismului lansate de Ministerul Culturii și Turismului, turiștii au reușit în vara anului trecut să se bucure de vacanțe liniștite, relaxante și în siguranță. Cu siguranță că în sezonul estival 2021 situația va fi și mai bună având deja experiența anului anterior.

MADEIRA

Madeirasau ‘’Insula Primaverii eterne’’ este o insulă deosebită ce te va fermeca încă de cum ii calci pământul, este o insulă permanent verde și caldă și care te îndeamnă la explorat și savurat.
Optimismul privind călătoriile din această vară sunt susținute și de touroperatorii români ce ne anunță că începând cu 01 Mai 2021- de Paște se va lansa primul charter românesc spre Insula Primăverii urmând ca următoarele să fie în fiecare Sâmbătă începând cu 19 Iunie și până în Octombrie. Charterul va fi operat de Tarom iar plecările vor fi din București.
Oficialii Madeirei au făcut public că va fi creat un ’’coridor verde’’ pentru turiștii vaccinați sau ce au avut covid-19 și sunt recuperați. Astfel, călătorii din întreaga lume care poartă un document care certifică faptul că au fost vaccinați vor fi exceptați de la prezentarea rezultatelor negative ale testului PCR, care trebuie făcut în termen de 72 de ore înainte de îmbarcare sau de efectuarea acestuia la sosire în insulă.

SARDINIA 

Sardinia va deveni prima regiune din Italia ce va intra într-un nou nivel „alb”, ceea ce înseamnă că restaurantele și barurile se pot redeschide. Insula a reușit să mențină infecțiile sub 50 de cazuri la 100.000 într-un moment în care cazurile cresc în alte părți ale țării.
Nicola Murru, directorul Confesercenti Cagliari, asociația locală de afaceri a declarat că
în cele din urmă, cafenelele, barurile și restaurantele vor avea voie să primească clienți și în timpul serii, va exista o creștere a comerțului, deoarece oamenii vor să iasă pentru a servi cina în oraș.
Când vine vorba de dozele de vaccinare administrate până în prezent, Italia este lider alături de Franța, Germania și Spania.
Federația Națională a Italiei pentru Industria Turismului și Turismului exercită presiuni asupra guvernului pentru implementarea unui plan viabil privind pașapoarte de vaccin pentru a redeschide industria turismului.
Christian Solinas, președintele Sardiniei, a declarat că afacerile vor începe treptat să se redeschidă. 


INSULELE BALEARE (MALLORCA, MENORCA, IBIZA, FORMENTERA)

Ministrul turismului din Insulele Baleare, Iago Negueruela, a declarat pentru Telegraph Travel: „Insulele Baleare au propus guvernului central al Spaniei ca arhipelagul să devină unul dintre primele locuri în care este testat pașaportul vaccinului. Redeschidem treptat economia și sperăm să începem sezonul turistic în luna mai. Lucrăm din greu în culise pentru a ne asigura o întoarcere în siguranță la turism, astfel încât să fim pregătiți atunci când vizitatorii vor putea călători nou. ”
Ceea ce pare a fi și mai optimist este faptul numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus scade și că vor fi create coridoare verzi pentru turiști. Deci, chiar dacă Spania continentală ar putea rămâne închisă vizitatorilor, există posibilitatea ca Insulele Baleare să accelereze rapid revenirea turismului.

SEYCHELLES
Seychelles este prima țară din Africa care a început un program de vaccinare Covid-19 stabilindu-și sarcina ambițioasă de a deveni prima țară din lume ce va vaccina 70% din populația adultă. Cu o populație de 97.000 de persoane și cu donații generoase de vaccin din Emiratele Arabe Unite și India, acest lucru pare a fi realizabil (în prezent, 24% din populația adultă eligibilă este vaccinată).
În acest moment, Seychelles este lider în ceea ce privește repornirea industriei sale turistice fundamentate – insula primește vizitatori vaccinați din orice parte a lumii. Atâta timp cât ați primit cele două doze de vaccin aprobat, puteți intra în țară fără carantină.

ISLANDA
În Februarie Islanda a devenit una dintre primele țări din lume care renunță la măsurile de carantină sau de testare pentru rezidenții ce sosesc înapoi în țară cu un certificat internațional de vaccinare. Cei care pot oferi dovada că au avut anterior o infecție cu Covid-19 sunt, de asemenea, scutiți.
Purtătorul de cuvânt al Ministerul Sănătătii a declarat: „Scopul este de a facilita circulația persoanelor între țări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccin la frontieră și să fie apoi scutiți de măsurile de combatere a bolii Covid-19 în conformitate cu normele țării în cauză”.
Astfel, putem deduce că, odată cu eliminarea restricțiilor pentru cei ce prezintă un certificat de vaccinare sau pentru cei cu dovada recuperării după infecția cu covid-19, vor fi deschise granițele inclusiv pentru călătoriile în scop turistic și de relaxare. Acest lucru ne bucură mai ales că Islanda este cu adevărat un tărâm de poveste ce merită descoperită și chiar dacă temperaturile nu vor fi foarte ridicate pe timp de vară, lumina este garantată până la …. miezul nopții, datorită fenomenului ’’Nopți albe’’, una dintre curiozitățile fascinante ale Islandei!

ISRAEL

Menționam în prima parte a articolului de acordul dintre Grecia și Israel referitor la pesoanele vaccinate ce pot călători liber între cele două țări, acord caruia vrea să I se alăture și Cipru.
Este clar că din ce în ce mai multe țări fac demersuri cât mai multe pentru un turism estival mai relaxat dar în siguranță iar Israel este una dintre aceste țări, Guvernul israeliean dorește sa deschidă turismul internașional începînd cu luna Iunie a anului curent.
Turismul este atât de dorit și aștepat încât Ministerul turismului din Israel a lansat o campanie foarte sugestivă: ‘’Aduceți turismul înapoi în Israel!‘’
Optimismul vine și din faptul că mai mult de jumătate din polulația țării a fost deja vaccinate.

Este evident că lumea dorește să-și reia obiceiul de la călători însă percețiile s-au schimbat.
Chiar dacă încă domnește o stare generală de reticență cauzată de necunoscut și teama infectării, impulsul de a petrece vacanța peste hotare, există și asta este îmbucurător pentru că la un moment dat, la momentul potrivit când granițele se vor redeschide la nivel mondial, lumea va fi cu adevărat pregătită pentru un nou mod de a călători, unul mai sustenabil, cu accent pe calitate.


Mă poți găsi și aici.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
1Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry