Vaticanul protestează față de expulzarea emisarului său

Nunțiul apostolic, monseniorul Stanislaw Sommertag, a fost expulzat din Nicaragua, acreditările sale fiindu-i revocate de către autoritățile statului.

Acesta a criticat în mod repetat lipsa de libertate din statul condus de președintele Daniel Ortega, care deține puterea încă din anul 2007.

„(Sfântul Scaun) este convins că o astfel de măsură gravă, nejustificată și unilaterală nu reflectă sentimentele poporului nicaraguan, care este profund creștin”, a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Monseniorul Sommertag, un polonez la origine, a susținut poziția critică a bisericii catolice din Nicaragua față de guvernul țării.

Probabil că unul dintre principalele elemente, care au dus la expulzarea nunțiului apostolic a fost și conferința episcopilor catolici din Nicaragua care a emis o declarație înainte de alegeri în care a afirmat că țării îi lipsesc „condițiile de bază și indispensabile pentru a organiza alegeri libere, corecte și transparente”.

Această expulzare vine imediat după ce Departamentul de Stat al SUA a emis următorul comunicat:

„Guvernul Statelor Unite este profund îngrijorat de nedreptatea și lipsa de transparență de care dau dovadă procesele prizonierilor politici din Nicaragua. Ne menținem angajamentul de a sprijini poporul nicaraguan prin combaterea corupției și promovarea democrației, a statului de drept și a responsabilității, care reprezintă cheia unui viitor mai luminos. Pentru a promova această prioritate, astăzi adăugăm nouă nicaragueni pe lista actorilor corupți și nedemocratici a Statelor Unite, în temeiul secțiunii 353 din Legea privind angajamentul sporit al Statelor Unite și al Triunghiului de Nord, cu modificările ulterioare. În general, această lege face ca persoanele incluse pe listă să nu fie eligibile pentru vize și intrare în Statele Unite. Legea Reinforcing Nicaragua’s Adherence to Conditions for Electoral Reform Act of 2021 (RENACER), adoptată cu un sprijin bipartizan larg și semnată de președintele Biden la 10 noiembrie 2021, a extins lista actorilor corupți și nedemocratici pentru a include Nicaragua.”

(sursa foto: Vatican News)

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry