Vinetele coapte și bucuriile lor

Vinetele coapte au unul dintre cele mai apetisante mirosuri, dublat doar de gustul lor minunat.

Cu un continut de 92% apa, vinetele sunt bogate in proteine, fibre solubile precum pectina, vitamine (K, A, parte din complexul B), minerale (fier, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu) si antioxidanti.

  • Vanata previne si trateaza anemia datorita fierului, element esential pentru transportul oxigenului in sange, de la plamani, la tesuturi.
  • Potasiul ajuta la mentinerea unui ritm cardiac stabil, pectina si bioflavonoidele scad nivelul colesterolului, vitamina K intareste vasele de sange si scade riscul de formare a cheagurilor de sange, transformand vanata intr-un protector al inimii.
  • Prin continutul ridicat de apa, vanata sustine eliminarea toxinelor din organism, contribuind astfel la detoxifierea rinichilor si a ficatului.
  • Antioxidantii protejează celulele, lupta impotriva radicalilor liberi si incetinesc procesului de imbatranire; in plus nasuninul (un antioxidant foarte puternic) actioneaza preponderent asupra sistemului nervos, imbunatatind activitatea cerebrala.
  • Vanata joaca un rol important si in mentinerea frumusetii noastre, ajutandu-ne sa slabim datorita fibrelor care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate, precum si a numarului mic de calorii continute, combate retentia de apa, stimuleaza cresterea parului prin vitamina B3, in timp ce vitamina A, care stimuleaza producția de sebum, ajuta la hidratarea si la prevenirea caderii acestuia.

Reteta de astazi este pentru salata de vinete cu rosii, usturoi si patrunjel.

Ingrediente:

2 vinete 

2 rosii medii

1 ceapa rosie

3 catei de usturoi

1 lingura de ulei de masline

1 legatura de patrunjel

1/2 ardei iute (optional)

1/2 lingurita de chimion(optional)

sare (dupa gust)

Mod de preparare:

1. Coacem, curatam si tocam vinetele.

2.Taiem rosiile cubulete, tocam ceapa, usturoiul si ardeiul iute (optional) cat mai marunt.

3. Amestecam toate ingredientele intr-un castron mare si adaugam patrunjelul tocat marunt.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 230

Proteine: 5.3g

Lipide: 12.7g

Carbohidrati: 24.7g

Fibre: 8.8g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment